Hacamat Tedavisi (Kupa Terapisi)
Kupa terapisi (cupping), tamamlayıcı tıp olarak modern fizik tedavilerinden biridir. Bu tedavi beş bin yıllık bir tarihe sahiptir. Güvenirliği kanıtlanmış olan tedavi son yıllarda tüm dünyada popüler hale gelmiş, akademik ilgi hızla artmıştır. Özellikle kas spazmı gibi sağlık şikayetlerinde yaygın olarak cupping tedavi tercih edilir.
Kupa Terapisi Nedir?
Kupa terapisi (tedavisi), kan aldırmadan yapılan kupa uygulamasıdır. kuru hacamat olarak da bilinir. Tarihi en eski tamamlayıcı ve geleneksel tedavi yöntemlerinden biridir, binlerce yıl önceye dayanan bu tedavi birçok hastalığın tedavisi için uygulanır. Geleneksel, tamamlayıcı tıp yöntemi olan bu yöntemi İbn-i Sina, Galen ve Hippocrates tarafından tercih etmiş ve önermiştir. Son yıllarda tüm dünyada ve Türkiye’de popülerliği artmıştır. Ancak tedavinin tarihi Eski Mısır, Arap, Antik Yunan ve Çin tarihine dayanır. Tedavinin ilk rastlandığı yer ise Han Hanedanlığı’dır.
Kuru hacamat olarak da bilinen bu tedavi sayesinde uzun süre çalışmaktan kasların içinde toplanan laktik asit uzaklaştırılır ve vücuttan atılır.
Kupa Terapisi Ne İşe Yarar?
Kasların uzun süre çalışması sonucu kaslarda laktik asit toplanır. Laktik asit kas spazmı, sertlik gibi bazı sağlık sorunlarına yol açar. Kupa terapisi tedavisi sertleşen bölgeye uygulanır. Bu bölgede kan dolaşımının artması sağlanır. Bu sayede kaslarda toplanan laktik asit vücuttan idrar yoluyla uzaklaşması sağlanır. Tedavinin uygulandığı bölgede kızarıklık ve morarma arası renk değişimi olur. Vücut renk değişimi yaşayan bölgeye yapıcı ve onarıcı maddeleri yönlendirir ve o bölgenin tedavi edilmesini sağlar.
Kupa Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kupa terapisinin ateşli ve vakumlu olmak üzere iki farklı yöntemi vardır. Ateşli kupa tedavisinde kullanılan kupaların içine ateş tutulur ve geri çekilir. Bu sayede kupa istenilen bölgede kalabilir. Vakumlu tedavi yönteminde ise bir pompa yardımıyla bardak vakumlanır ve istenilen bölgeye sabitlenir.
Her iki yöntemle de cilt altındaki dokuda hareket sağlanır ve dolaşım hızlandırılır. Bu sayede vücuttan istenmeyen maddeler idrar yoluyla uzaklaştırılır.
Geleneksel tedavide kullanılan kupalar bambu, boynuz, toprak kullanılarak yapılmaktaydı. Ancak günümüz zamanında ilerleyen teknoloji ile beraber cam veya silikon kupalar kullanılmaya başlanmıştır. Kullanılan bu kupalar kullan at olarak tek kullanımlıktır. Bu nedenle daha çok silikondan yapılanlar tercih edilir.
Kupa Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Kupa tedavisinin başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Vücudun doğasında olan tedavi mekanizmasını aktif hale getirir.
- Sorunlu bölgeye kan akışını sağlar bu sayede sorunlu bölgede oksijen ve gerekli hormonları artırır.
- Lokan kan dolaşımını daha da aktifleştirir.
- Bağışıklık sisteminin güçlendirir, hastalıklara karşı direnci artırır.
- Vücuttaki ağır metalleri, toksinleri vücuttan uzaklaştırır.
- Fasya ve bağ dokusunda yaşanan sertliği giderir, gevşeme sağlar.
- Kas spazmına iyi gelir, sert dokuyu yumuşatır.
- Skar doku oluşumunu önler.
- Fasya dokusu dizilimini dengeler.
- Duyusal uyarı oluşturur.
- Lenf sistemini aktifleştirir.
- Sırt, diz, kas ağrısını giderir.
- Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar kolay iyileşmesini sağlar.
- Doğal detoks yöntemidir.
- Metabolik atıkları uzaklaştırmak için dokuları uyarır ve aktifleştirir.
- Hormon salınımı dengesini sağlar.
- Kırmızı ve beyaz kan hücrelerini çoğaltır.
- Vücut organizmalarının bağışıklık ve esneklik iyileşmesine yardımcı olur.
Kupa Terapisi Hangi Hastalıklara Yapılır?
Kuru kupa tedavisinin iyi geldiği başlıca hastalıklar şunlardır:
- Lumbago (bel tutulması) kaynaklı bel ağrısı
- Kürek, kol kemiği, eklem ve bel kaslarında yaşanan ağrılar.
- Kronik yorgunluk tedavisi
- Vücudun bazı bölgelerinde yaşanan sinirsel kasılmalar
- Kireçlenme kaynaklı ağrılar
- Romatizmal ağrılar
- Bel ve boyun fıtığı
- Kulunç (fibrominaj)
- Omuz ve sırt bölgesinde yaşanan ağrı şikayeti
- Soğuk algınlığı, grip
- Kas romatizması olarak bilinen fibromiyalji
- Organik olmayan uyku sorunları
Kuru Kupa Noktaları
Kuru kupa olarak da bilinen kupa terapisi için bazı noktalar vardır.
Akupunktur noktaları kuru kupa noktaları için uygun bölgelerdir. En yaygın uygulama yapılan kupa çekme noktaları ise sırt bölgesinde bulunan ense çukurunun altı, bel, kuyruk sokumu, kalbin üstü olan kahil bölgesidir. S10, S11, DU12, DU 10 BL 47, BL48, DU 5, BL 25 en yaygın uygulama yapılan kupa noktalarıdır.
Kupa çekme noktası kişinin hastalığına göre değişir. Alın, baş, kalça, dizler, bacak tedavinin yapıldığı diğer noktalardır.
Kupa Tedavisi Kaç Günde Bir Yapılır?
Terapinin süresi ortalama 10 ila 15 dakika arası değişebilir. Bu süre kişinin sağlık şikayetine göre artar veya azalır. Kupa tedavisinin kaç günde bir yapılması gerektiği kişiden kişiye değişen bir durumdur. Kişinin sağlık şikayetine göre haftada bir veya ayda bir tedavi tekrarlanabilir.
Kupa Tedavisi Hacamat mı?
Kuru kupa ve hacamat ikisi de kupa ile yapılan tedavi yöntemleridir. Ancak hacamat tedavisinde cildin epidermis ve dermis tabakası arasına ince ince çizikler atılarak bölgeden kan çıkartılır. Hacamat yaş kupa tedavisi olarak da bilinir. Kupa terapisinde bu işlem yapılmaz, bu nedenle kuru kupa tedavisi olarak adlandırılır.
Hacamat sayesinde vücuttan ağır metaller, toksinler, ilaçların atıkları vücuttan kan yoluyla atılır. Kupa tedavisinde ise vücut istenmeyen maddeleri idrar yoluyla uzaklaştırır.
Kısacası hacamat kupa tedavisinin bir çeşididir, fakat kupa tedavisi sadece hacamat değildir.
Kupa Uygulama Çeşitleri
Kupa terapisi; yaş kupa (hacamat), hareketli kupa tedavisi, boş kupa tedavisi, iğne kupa tedavisi, herbal tedavi, kupa masajı gibi çeşitlere ayrılır.