Uzm. Dr. Ayşe Yılmaz

Adres
Plaza 111 Kadıköy, İstanbul
Hizmet Saatleri
Pzt - Cmts: 8:00 - 18:00

Botoks

Botoks, etken markası botulinum toksini olan bir ilaçtır.  Bu ilaç sinir uçlarında bulunan mediatörleri bloklar ve sinir iletimini önler. Bu sayede sinir iletimininin ulaşamadığı kasın hareketleri kısmen veya tamamen önlenir. Botoks denildiğinde akla ilk gelen medikal estetik olsa da bu işlem birçok sağlık şikayeti içinde uygulanır. 

Botoks Nedir?

Botoks, bir kasın hareketini geçici olarak kısıtlanması veya tamamen önlenmesi için yapılan uygulamadır. Bu uygulama sayesinde yüzde oluşmuş olan ince çizgiler, kırışıklıklar giderilir, aşırı terleme sorunu önlenir, migren ağrıları tedavi edilir.

“Botoks yılan zehiri midir?” 

Bu soru bu uygulama hakkında en çok merak edilen konudur. Sorunun cevabı; hayır, botoks yılan zehiri değildir.

Botoks, laboratuvar ortamında, clostridium botulinum bakterisinden üretilen bir toksindir. 

Botoks Ne İşe Yarar?

Sinir uçlarında kaslarla sinir iletimini sağlayan mediatörler vardır. Botoks bu mediatörleri engeller ve ilgili kasla iletimi keser. Bu sayede ilgili kasın hareketleri tamamen önlenir veya kısmi olarak kısıtlanır.  Bu işlem genellikle yüz bölgesinde bulunan alın, göz çevresindeki kaslara uygulanır.

Ancak bu işlemin ilk kullanım alanı şaşılık gibi göz hastalıklarıdır. 

Botoks Neden Yapılır?

Botoks enjeksiyonlarının yapıldığı bazı durumlar şunlardır:

Şaşılık:

Botulinum toksininin ilk uygulandığı alan göz hastalıklarıdır, bunlardan biri şaşılık şikayetidir.

Göz konumlandırılmasından sorumlu kaslarla ilgili sorunlar şaşılığa neden olabilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için bu işlem yapılabilir.

Servikal distoni:

Servikal distoni, boyun kaslarının istemsiz kasılması ve başın istenmeyen şekil almasına neden olan bir hastalıktır. Botulinum toksini sayesinde ilgili kasın kasılması önlenir ve şikayet tedavi edilir.

Aşırı terleme:

Botoks, aşırı terleme şikayeti için oldukça sık tercih edilen bir uygulamadır. Bu işlem sayesinde el, ayak, koltuk altı gibi bölgesel terleme sorunu çözülür, kişinin yaşam konforu artırılır.

Migren:

Migren toplumda oldukça yaygın olan bir sağlık sorunudur. Botulinum toksini sayesinde migren ağrılarının şiddeti ve sıklığı azaltılır. Migren için botoks, alın, kulak üstü, başın arka bölümü, ense gibi alanlarda bulunan ilgili kaslara yapılır.

İdrar kaçırma:

Aşırı aktif mesane idrar kaçırma şikayetine yol açabilir. Botulinum toksini sayesinde mesanenin aşırı çalışması önlenir, idrar kaçırma sorunu tedavi edilir.

Diş sıkma:

Botulinum toksininin yaygın kullanıldığı bir diğer sağlık şikayeti bruksizm yani diş sıkma şikayetidir. Diş sıkma için botoks ilgili çene kasına uygulanır.

Yüz Botoksu

Botoks, son zamanların popüler  medikal estetik uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde cerrahi işleme gerek kalmadan yüzde oluşan ince çizgiler ve kırışıklıklar giderilir. 

Botoks öncesi ve sonrası görüntüler işlemin başarı oranının yüksekliğinin kanıtıdır. İşin eğitimini almış yüz anatomisini iyi bilen bir doktor tarafından yapılan yüz botoksu öncesi ve sonrası arasındaki fark gözle görülür ve istenen sonucu verir.

Botoks Nasıl Yapılır?

Yüz botoksu, alın, göz çevresi, kaş arası, burun yan duvarları gibi hareketli kasların olduğu bölgeye yapılır. Yüz botoksu yüz anatomisini bilen bir doktor tarafından yapılmalıdır. 

Yüz bölgesine uygulanan botulinum toksini, bölgedeki mimik kaslarını geçici olarak kasılmasını önler, yorgun, kızgın görünümü önler.

Botoks uygulaması oldukça inçe uçlu iğneler kullanılarak yapılır. 

Baby Botoks Nedir?

Baby botoks, daha düşük dozda ilaç ve daha az enjeksiyon ile yapılan botoks uygulamasıdır. Bu sayede kişinin mimikleri hareket eder, donuk bir yüz oluşmaz. Üstelik yüzde oluşan çizgi ve kırışıklıklar giderilir.

Önleyici Botoks

Önleyici botoks işlemi son zamanlarda popülerliği artan bir uygulamadır.  Önleyici botoks sayesinde cilt koruma altına alınır ve yaşlanması önlenir. Bu işlem çoğunlukla 20’li yaş kişiler arasında tercih edilir. Bu işlem sayesinde daha ince çizgiler oluşmadan önlem alınır ve cildin genç görünümü korunur.

Önleyici uygulamada minimal ölçüde botulinum toksini kullanılır. Bu sayede kırışıklığa neden olan kasların hareketi azaltılır ama tamamen önlenmez.

Masseter Botoks

Masseter botoks, masseter kasının bulunduğu yüzün alt tarafına yapılan işlemdir. Masseter kasına yapılan işlem sonucunda yüzün alt bölümünde oluşan şekli bozuklukları giderilir, yüz daha ince bir görünüme kavuşur. Botoksla çene küçültme işlemi olarak da bilinir.

Botoksla çene küçültme işlemi için botulinum toksini masseter kası olarak adlandırılan çene kasına enjekte edilir.

Çene küçültme botoksu genellikle 2-3 seanstan oluşur. İkinci seans ilk seanstan iki ila dört ay sonrası yapılabilir.

Botoksun Etkisi Ne Kadar Sürer?

Botoksun etkisi, kalıcılığı  kişiden kişiye değişir. Kişinin yaşı, uygulama yapılan bölge, kişinin beslenme tarzı, sigara, alkol gibi cildi olumsuz etkileyen kötü alışkanlıkların varlığı, kişinin genel sağlık durumu botoksun etki süresini belirler. Tüm bunlarla beraber botulinum toksininin etkisi ortalama altı ay sürebilir.

Botoks Öncesi ve Sonrası

Botoks öncesi doktora ayrıntılı tıbbi öykü verilmelidir. Var olan kronik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, hamilelik şüphesi  mutlaka doktora bildirilmelidir. Ayrıca son dört ay içinde herhangi bir botulinum toksini enjeksiyonu yaptırılmış ise doktora bildirilmelidir. Kas gevşetici, kan sulandırıcı, alerji ve uyku ilaçları gibi ilaçların kullanımı doktora bildirilmelidir. Botoks öncesi bazı ilaçların kullanımını doktor birkaç günlüğüne kesebilir. 

Botoks sonrası bölge 24 saat ovuşturulmaz, masaj yapılmaz. Sauna, hamam gibi ortamlara ilk 24 saat gidilmez.

İşlem 15 dakika gibi bir süre içinde gerçekleşir, işlem bitiminde kişi günlük yaşantısına dönebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir