Ozon ile Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyalji, yumuşak doku romatizması olarak da bilinen kas romatizmasıdır. Vücudun bazı bölgelerinde hassasiyet, kas ve kemiklerde ağrı, uyku düzensizliği gibi şikayetlere neden olur. Fibromiyalji tedavisi zor ve karmaşıktır. Modern tıp tam olarak bu hastalığı tedavi edemez, hastalığın semptomlarını hafifletir ve hastanın yaşam konforunu yükseltir.
Tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olan ozon tedavisi fibromiyalji tedavisinde büyük başarı gösterir, bu nedenle yaygın olarak tercih edilir.
Ozon Tedavisi Nedir?
Ozon, doğada atmosfer tabakasında bulunan doğal bir gazdır. Üç oksijen atomunun birleşmesiyle oluşur, zenginleştirilmiş oksijen olarak da adlandırılır. Bu özelliği sayesinde çok güçlü dezenfektan etkiye sahiptir. Bu gazın doğada görevi ise güneşin zararlı ışınlarına karşı filtre mekanizması oluşturmaktır.
İlk olarak su filtrelerinde dezenfektan olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tıp biliminin ilerlemesi ile beraber ozonun insan sağlığına olan faydaları farkedilmiş ve tıbbi ozon kullanılmaya başlanmıştır.
Ozon Tedavisi Ne İşe Yarar?
Tıbbi alanda kullanılan ozon, oksijenin triatomik ve kararsız formudur. Tedavi amaçlı kullanılan ozon özel jeneratörler kullanılarak tıbbi saf oksijenden elde edilir. Bu sebeple oksijen terapisi olarak da adlandırılır.
Ozon tedavisi dolaşım hastalıklarında sıklıkla kullanılır. Özellikle şeker hastalığının neden olduğu uyuşma, üşüme, karıncalanma, ağrı gibi şikayetleri tedavi etmeye yarar.
Ozon tedavisinin en büyük faydalarından biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu özelliği sayesinde kanser ile savaşan hücrelerin üremesini artırır, kanser gibi ciddi hastalıkların tedavisini de destekler.
Yaşın ilerlemesi ile beraber damarların yapısında bozulmalar ortaya çıkar ve optik sinirler, retina üzerinde hasara yol açabilir. Ozon tedavisi göz üzerinde oluşan hasarları gidermeye yarar.
Bu tedavinin kullanıldığı bir diğer sağlık şikayeti ise mantar ve bakteri tedavisidir. Ozon tedavisi sebebi bilinmeyen hastalıkların tedavisinde oldukça başarılıdır. Bu hastalıklardan biri de yumuşak doku romatizması olarak bilinen fibromiyaljidir.
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji, yumuşak kas romatizması olarak bilinen romatizmal hastalıktır. Toplumda en sık görülen romatizma çeşididir. Yaygın kas ağrısı, kronik yorgunluk, halsizlik, kaslarda aşırı hassasiyet, uyku bozukluğu en yaygın belirtileridir. Hastalığın semptomları birçok hastalık ile karıştırılabilir, bu nedenle teşhisi çok önemlidir.
Fibromiyalji Neden Olur?
Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmez. Ancak yapılan araştırmalar hastalık hakkında bazı istatistik bilgiler vermiştir. Bu hastalık kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha sık görülür. Hastaların yaş aralığı genellikle 25 ila 55 arasında yoğunlaşır.
Fibromiyalji çocuklarda oldukça az görülür. Hastalıkta genetik ve çevresel etkinin büyük rol oynadığı bilinmektedir.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyaljinin en yaygın belirtileri vücudun belirli noktalarında ağrı, hassasiyettir. Ağrı genellikle bel ve boyun bölgesinde kendini gösterir. Bazı vakalarda gerilim tipi baş ağrısı şikayeti de oluşmaktadır. Kronik yorgunluk ve halsizlik, uykuya dalmada zorlanma, sabah yorgun uyanma gibi uyku sorunları da yaygın görülen fibromiyalji belirtileri arasında yer alır.
Bunların dışında fibromiyalji belirtileri şu şekildedir:
- Kaygı ve depresif ruh hali gibi ruhsal şikayetler
- Dikkat ve odaklanma sorunu
- Kulak çınlaması
- Kronik halsizlik
- Egzersiz yapmada zorlanma
- Ağrı eşiğinin düşük olması nedeniyle her ağrıyı şiddetli hissetme
- Diğer uyarıcıları ağrı gibi hissetme
- Çarpıntı, nefes darlığı
- Kabızlık, ishal, gaz, midede şişkinlik gibi sindirim şikayetleri
- Ödem
Fibromiyalji Noktaları Nelerdir?
Bu hastalık vücudun genelinde görülebilir Ancak vücudun bazı bölgelerinde tetik noktası olarak bilinen fibromiyalji noktaları vardır. Fibromiyalji noktalarının hassasiyeti oldukça fazladır, ufacık bir baskı bile ağrıya neden olabilir.
Vücutta on sekiz farklı fibromiyalji noktası olduğu düşünülür. Bu noktaların bir bölümü başta, omuzda ve göğüs bölgesindedir.
Fibromiyalji Tedavisi
Fibromiyalji ölümcül bir hastalık değildir, ancak hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürür. Modern tıp hastalığın tedavisini kesin olarak yapamaz, bunun en büyük nedeni hastalığınana nedeninin bilinmemesidir. Fibromiyalji tedavisinde ozon tedavisi büyük başarı gösteren tamamlayıcı tıp yöntemidir.
Ozon ile Fibromiyalji Tedavisi
Yapılan çalışmalar fibromiyalji hastalarının kaslarında odaklar halinde kanlanması hasara uğramış, oksijen seviyesi düşmüş bölgeler oluştuğunu belirtmektedir. Bu bölgelerde zaman içinde iltihapsız yangı gelişir, hastada şikayetlere neden olur.
Ozon tedavisi, dokularda oksijenasyonu artırır ve serbest radikalleri bölgeden uzaklaştırır.
Bu tedavi sayesinde sorunlu bölgenin kanlanması sağlıklı hale gelir, bozulan oksijen seviyesi düzelir. Ozon tedavisinin bu faydaları fibromiyaljinin neden olduğu iltihapsız ağrıyı, yangıyı, kas hassasiyetini tedavi eder.
Bu tedavi, kas ve eklemlerde, bel boyun bölgesinde oluşan sertlik, ağrı, uyuşukluk, karıncalanma gibi semptomlara iyi gelir. Ozon tedavisinin faydalarından biri de kişiye enerji verir,kronik yorgunluk gibi şikayetleri giderir. Bu özelliği sayesinde fibromiyaljinin neden olduğu kronik yorgunluk şikayetini ortadan kaldırır.
Ozon ile Fibromiyalji Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ozon tedavisi birkaç farklı yöntemle uygulanır. Bu yöntemler kas içine, damar yoluna, eklem içine, vücut boşluklarına, açık yara üzerine yapılan uygulamalardır.
En yaygın tercih edilen tedavi yöntemi majör otohemoterapi yöntemidir. Majör ozon uygulamasında hastadan belirli oranda kan alınır ve ozonlanır. Ozonlanan kan hastaya geri verilir.
Minör otohemoterapi ise hastadan 3-5 ml kan alınır ve ozonlanır. Ardından hastaya geri verilir. Bu uygulama özellikle bağışıklık sistemi hastalıkları, alerjik hastalıklar için tercih edilir.
Fibromiyaljide ozon tedavisi ise iki şekilde uygulanır.
Bu uygulamalardan biri fibromiyalji noktalarına ozon gazi enjeksiyonları yapılmasıdır. Ozon ile fibromiyalji tedavisinin diğer yöntemi ise hastadan kan alınması ve ozonlanarak hastaya geri verilmesidir.