Akupunktur
Akupunktur, uzun yıllardır kullanılan geleneksel bir tedavi yöntemidir. Latince iğne ve batırmak kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Tedavi cilt üzerinde belirli akupunktur noktalarına özel iğneler batırılmasıyla gerçekleşir. Bu sayede vücut enerji akışını dengeler ve kendi kendini onarır.
Akupunktur Nedir?
Akupunktur, tarihi MÖ 2000’li yıllara dayanan geleneksel Çin tıbbı yöntemidir. Son yıllarda ise tıp fakültelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır.
Akupunktur Türkiye’de ise 29 Mayıs 1991 tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından bilimsel bir tedavi yöntemi olarak tanınmıştır.
Bu tedavide vücudun doğalında olan enerji akışı dengelenir ve vücudun kendi kendini tedavi etmesi hedeflenir. Tedavi sayesinde vücut hastalıklarla savaşmak için doğasında olan kimyasalları salgılar, sağlık sorununu tedavi eder.
Akupunktur Nasıl Yapılır?
Bu tedavi özel akupunktur iğneleri ile yapılır. Akupunktur iğneleri özel yapılmış oldukça ince uçlu iğnelerdir. Bu iğneler vücuttaki akupunktur noktalarına yerleştirilir. Akupunktur noktaları kişinin sağlık şikayetine göre belirlenir.
Akupunktur Ne İşe Yarar?
İnsan vücudunun kendine has bir dengesi vardır. Bu denge bozulduğu takdirde hastalıklar oluşur. Akupunktur tedavisinin ana hedefi bozulan vücut dengesini onarmaktır. Akupunktur vücudun kendi kendini tedavi etmesine bu sayede ilaç gibi dışarıdan müdahale olmadan tedaviye yarar.
Akupunktur Noktaları
Vücudun sinir ağı bakımından zengin noktaları akupunktur noktalarıdır. Tedavinin uygulandığı noktalar hastalığın nedenine göre belirlenir. Vücutta bulunan akupunktur noktaları uyarıldığı takdirde vücut ağrı kesici, antiromatizmal, sakinleştirici, iştah kapatıcı kimyasallar salgılanır veya bu kimyasallar vücut tarafından azaltılır.
Akupunktur Tedavisinin Uygulandığı Hastalıklar
Akupunktur tedavisinin uygulandığı başlıca hastalıklar şunlardır:
- Zayıf bağışıklık sistemi
- Ağrı tedavisi
- Fazla kilo
- Romatizmal hastalıklar
- Ağrılı adet dönemi
- Tüp bebek öncesi destek tedavisi
- İrritabl bağırsak sendromu
- Migren başta olmak üzere baş ağrısı tipleri
- Karpal tünel sendromu gibi sinir sıkışması hastalıkları
- Sigara gibi zararlı maddeleri bırakma
- Polikistik over sendromu
- Hormonal hastalıklar
- Ruhsal hastalıklar
- Sınav kaygısı
Akupunkturun Faydaları
- Akupunktur hiçbir ilaç kullanmadan birçok sağlık sorununu tedavi eder. Bu sayede vücuda yabancı bir madde girmemiş olur.
- Ağrı tedavisinde oldukça etkilidir.
- Kas ve iskelet sistemi hastalıklarında yaygın olarak tercih edilir.
- Ruhsal sorunlara iyi gelir, dışarıdan antidepresan gibi ilaçlara gerek kalmadan sakinlik verir.
- Sınav kaygısı, endişe gibi kaygı bozukluklarına iyi gelir.
- Adet ağrısı tedavisinde uygulanır.
- Asrın hastalığı olan obezite tedavisinde oldukça başarılıdır, akupunktur kalıcı kilo vermeyi sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, başta enfeksiyonlu hastalıklar olmak üzere hastalıklara karşı vücudu korur.
- Tedavisi güç olan iltihaplı romatizma gibi hastalıklara iyi gelir.
- Hormonal dengeyi sağlar.
- Tüp bebek tedavisinde destekleyici tedavi olarak uygulanır.
- Akupunktur sindirim sistemi sorunlarını gidermeye yarar.
- Migren gibi kronik baş ağrıları tedavisinde uygulanır.
- Trigeminal nevralji, karpal tünel sendromu, huzursuz bacak sendromu, gibi sinir sıkışması kaynaklı hastalıklarda faydalıdır.
Akupunktur ile Ağrı Tedavisi
Ağrı, neredeyse herkesin yaşadığı istenmeyen bir durumdur. Birçok hastalıklar, kazalar, travmalar ağrıya neden olabilir. Bazen de ağrının sebebi bilinmez ve bu nedenle kesin tedavi edilemez. Akupunktur sebebi bilinen veya bilinmeyen ağrıların tedavisinde oldukça başarılıdır. Bunun en büyük nedeni bu tedavi yönteminin vücudu uyarması sonucu vücut sorunlu bölgedeki sorunu çözer ve kalıcı tedavi sağlar.
Akupunktur, kireçlenme, romatizmal, migren, boyun, sırt, bel, kol, adet ağrısı, bel ve boyun fıtığı ağrıları tedavisinde yaygın olarak uygulanır. Ayrıca fibromiyalji gibi ana nedeni tam bilinmeyen hastalıkların neden olduğu kronik ağrıları da tedavi eder.
Bu tedavide kullanılan özel iğneler hastanın şikayetine göre, doktor tarafından belirlenen akupunktur noktalarına yerleştirilir ve vücudun başta ağrı kesici olmak üzere gerekli maddeleri salgılaması sağlanır.
Akupunktur ile Zayıflama
Akupunktur ile zayıflama bu tedavinin en yaygın uygulandığı durumlardan biridir. Kilo vermek için akupunktur noktaları doktor tarafından belirlenir ve tedavi uygulanır. Akupunkturun zayıflamaya faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Akupunktur, kişinin iştah kontrolünün sağlar, açlık krizlerini önler.
- Tatlı krizlerini engeller.
- Fazla kilonun nedenlerinde biri de psikolojik sağlık sorunlarıdır. Bu tedavi kişinin kaygı, korku, endişe gibi ruhsal sorunlarını tedavi eder. Bu sayede kişinin psikolojik kaynaklı sağlıksız beslenmesi düzelir.
- Doğal detoks etkisi sağlar, vücudun zayıflamasını destekler.
- Kişinin stresle baş etmesine yardımcı olur, stres kaynaklı gereksiz yeme, içmeyi önler.
- Ruh-beden-zihin dengesini sağlar.
- Fazla kilonun bir nedeni de sağlıksız uyku düzenidir. Bu tedavi uyku düzenini dengeler, bu neden kaynaklı yanlış beslenmeyi ortadan kaldırır.
- Akupunktur hormonal dengeyi sağlar, hormonal dengesizliğin neden olduğu iştahı keser.
- Akupunktur, metabolizmayı çalıştırır, insülin direncini ortadan kaldırır.
- Bu tedavi iç organ yağlanmasına iyi gelir.
- Göbek bölgesi gibi bölgesel kilo vermeyi sağlar.
Akupunktur Ne Kadar Zayıflatır?
Bu tedavi hastaya özel kişinin sağlık şikayeti, altta yatan diğer hastalıklar, yaşı gibi etkenlere bakılarak planlanır. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu verilen kiloyu etkiler. Bazı hastalar akupunktur ile haftada 3 kilo verebilirken, bazı hastalar ise daha uzun süre de bu kiloyu verebilir.
Akupunktur Kaç Seans Yapılır?
Akupunktur seans sayısı kişiden kişiye değişir. Kişinin hastalığı, altta yatan başka hastalık olup olmaması, yaşı, hatta cinsiyeti seans sayısında belirleyici durumlardır. Bazı hastalarda 3-5 seans yeterli olurken, bazı hastalarda ondan fazla tedavi seansı gerekebilir.
Her akupunktur seansı ortalama olarak 15-20 dakika sürer, bu süre hastanın durumuna göre artar veya azalabilir.