Ozon Tedavisi
Ozon, atmosferde bulunan üç oksijen moleküllü gazdır. Güneşin yaydığı ve insanlara zararlı olan ultraviyole ışınlara karşı koruyucu görevi vardır. Bu sebeple biyolojik denge için büyük önem taşır. Oksijenin üç moleküllü hali olan bu gazın dezenfektan etkisi oldukça yüksektir. 1960’lı yıllarda ozonun dezenfekte edici etkisi su üzerinde kullanılmaya başlanmıştır.
İlerleyen zamanla beraber bu gaz tıp biliminde kullanılmaya başlanmıştır. Tüm yaş grubu hastalara uygulanabilen ozon tedavisi dokularda bulunan oksijen miktarını artırır ve tedavi sağlar.
Ozon Terapisi Nedir?
Ozon terapi, birçok sağlık sorunun tedavisi için hastanın dolaşım sistemine ozon verilmesidir. Ozon tedavisi olarak da bilinir. Bu tedavide kullanılan ozon özel cihazla, saf medikal oksijenden elde edilen tıbbi ozondur.
Ozon terapide belirlenen oranda tıbbı ozon ve oksijen hastaya verilir, bu sayede hastanın antioksidan sistemi daha verimli çalışır.
Ozon Tedavisi Ne İşe Yarar?
Ozon, doğada stratosfer tabakasında bulunan üç oksijen atomundan meydana gelen doğal bir gazdır. Oda sıcaklığında renksizdir, ancak kendine has bir kokusu vardır. Bu gaz çok etkili bir dezenfektandır, bu nedenle su filtresi olarak dünya genelinde kullanılır. Tıp biliminde kullanılan ozon terapinin ise önemli bir antioksidandır bu sayede kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir, birçok hastalığa karşı korur, hastalıkların tedavisini destekler.
Ozon Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Ozon tedavisinin başlıca faydaları şu şekildedir:
- Bağışıklık sistemini korur
- Hücre yenilenmesini hızlandırır
- Hastalıkların tedavisini destekler
- Dokulardaki oksijen miktarını artırır
- Kan şekerini düşürür
- Şeker yarası, diyabetik ayak gibi geçmeyen yaraları tedavi eder.
Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklara Uygulanır?
Ozon tedavisinin uygulandığı başlıca hastalıklar şu şekildedir:
- Fibromiyalji, romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar
- Covid 19, hepatit B, hepatit C, herpes simplex, herpes zoster gibi viral hastalıklar
- Zayıf bağışıklık sistemi
- İmmun dengesizlikleri
- İmmun yetmezliği
- Multipl skleroz (MS)
- Migren gibi baş ağrıları
- Kas romatizması
- Depresyon, anksiyete gibi ruhsal sorunlar
- Beyin felci
- Parkinson, demans, alzheimer gibi nörolojik hastalıklar
- Crohn hastalığı
- Ülseratif kolit
- Arteriyel dolaşım sorunları
- Bel ve boyun fıtığı
- Kanser
- Anti-aging
- Şeker (diyabet) hastalığı
- Geçmeyen kronik yaralar
- Diş sorunları, periodontit
- Kronik yorgunluk, halsizlik
- Mantar ve bakteri enfeksiyonları
- KOAH, astım, bronşit, zatürre gibi hastalıklar
- Behçet hastalığı
- Düzensiz adet (regl) kanamaları, adet sancısı
- Sedef, egzama gibi cilt rahatsızlıkları
- AIDS
- Cinsel isteksizlik
- Uyku sorunları
- Nefes darlığı
- Unutkanlık, dikkat dağınıklığı
- Saç dökülmesi
- Myom, PCOS gibi hastalıklar
- Göz hastalıkları
- Kireçlenme
- Zayıflama, detoks
- Selülit tedavisi
- Dolaşım sistemi rahatsızlıkları
Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ozon tedavisi iki farklı teknikle uygulanmaktadır. Ozon tekniklerinden birincisi sitemik, ikincisi ise lokal ozon uygulamasıdır. Her iki teknik de kişiye özel planlanır. Ozon tedavisinin kaç seans yapılacağı, seans sıklığı hastaya özel belirlenir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, şikayeti, altta yatan hastalığın varlığı ozon seanslarını belirler.
Sistemik ozon tedavisi:
Sistemin ozon tedavisinde hastadan bir miktar kan alınır ve tıbbi ozon, oksijen karışımı ile ozonlanır. Ozonlanan kan hastaya damar yoluyla geri verilir.Majör uygulama en yaygın kullanılan sistemik ozon tekniğidir. Majör tedavi seans sayısı, seans sıklığı hastaya özel belirlenir.
Lokal ozon tedavisi:
Lokal teknikte de hastadan kan alınır ve oksijen, ozon karışımı ile ozonlanır. Ancak lokal teknik de ozonlanan kan kas, eklem, vücut boşlukları, cilt boşluklarına uygulanır. En sık tercih edilen lokal tekniği minör yöntemi ile ozonlamadır. Minör yönteminde hastadan 2 cc ila 5 cc arası kan alınır ve ozonlanır. Bu karışım uygun kas dokusuna uygulanır.
Sıklıkla tercih edilen bir diğer lokal uygulama ise torbalamadır.
Ozon tedavisinde torbalama tekniği özellikle diyabetik ayak gibi kronik yara tedavisi, enfeksiyon, egzama, mantar, sedef gibi cilt sorunlarında etkilidir. Torbalama yöntemi sorunlu bölgenin özel, ozonlu torba ile sarılmasıyla yapılır.
Ozon tedavi zayıflamak isteyenlerin de tercih ettiği bir uygulamadır. Ozon ile zayıflama için lokal tekniklerden biri olan sauna yöntemi kullanılır. Sauna yöntemi aynı zamanda detox, selülit tedavisinde de uygulanır.
Sauna yönteminde hastanın kafası dışında tüm vücudu özel bir kabin içine alınır ve ozonlu karışım nemli deri üzerine uygulanır. Bu uygulama genel olarak 20 dakika sürer.
Ozon Tedavisini Kimler Yaptıramaz?
Ozon tedavisini; gebeler, glukoz-6 fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği olanlar, lösemi ve hemofili hastalığı olanlar, ozon gazına alerjisi olanlar, yakın tarihte kalp krizi yaşayanlar,hipotiroidi hastalığı ve kardiyovasküler hastalığı olanlara uygulanmaz.
Ozon Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Ozon tedavisinin kaç seans sürdüğü kişiden kişiye değişir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, altta yatan kronik hastalığın varlığı, hatta cinsiyet ve mesleği tedavinin seans sayısını belirlemede önemli rol oynar. Tedavinin seans süresi 10 ila 15 arası değişebilir.
Ozon Tedavisi Olurken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğada doğal olarak bulunan bu gaz bazı kişilere alerji yapabilir, ozon alerjisi olan kişiler mutlaka doktora bildirmelidir. Yeni kalp krizi geçiren kişiler, kontrol edilemeyen hipertansiyonu olanlar, hipertiroid hastaları mutlaka tedavi öncesi doktora bildirmelidir.
Ozon Tedavisinin Zararı Var mı?
Zayıflama, kapanmayan yaralar, kireçlenme, bağışıklık sistemini güçlendirme, alzheimer, AİDS, iktidarsızlık, astım, KOAH, selülit gibi birçok sağlık sorununu tedavi eden ozon terapi oldukça güvenilir bir uygulamadır. Doktor ile gerekli bilgi alışverişi yapıldığı takdirde yan etkisi yok denecek kadar azdır.